Archeologisch onderzoek wordt vervolgd

Stadsarcheoloog Anja van Zalinge deelt ons mee dat de succesvolle opgravingen in de Grote Kerk vorig jaar een vervolg krijgen. Op maandag 19 januari 2015 wordt nader onderzoek gedaan met behulp van grondrader.

Met deze techniek is het mogelijk een beeld van de ondergrond te krijgen zonder te graven. Aangezien de zerken nogal in dikte verschillen is het afwachten hoe goed de  beelden zullen zijn. We zijn erg benieuwd. Op basis van de resultaten zal besloten worden of er hier en daar toch nog een zerk gelicht moet worden.


De website bodemrichtlijn.nl vat de techniek als volgt samen:

Samenvattende omschrijving techniek (gebaseerd op praktijkervaring van onafhankelijk techniekexpert)

Grondradar (GPR of Ground Penetrating Radar) is een reflectietechniek waarbij een beeld van de ondergrond gemaakt wordt. Een elektromagnetische golf wordt met een radarantenne de grond ingestuurd, bij diëlektrische contrasten (zoals scheidingen van bodemlagen, objecten e.d.) zal de golf gereflecteerd worden. Door een serie metingen in een lijn over het maaiveld of op verschillende diepten in een boorgat uit te voeren wordt een radargram verkregen. Dit radargram wordt vervolgens geïnterpreteerd op de aanwezigheid van laagscheidingen, objecten e.d.


 

 

Print dit artikel Print dit artikel