Stadsorgelconcert door Bart Jacobs (gratis)

Stadsorgelconceren 2017

Bart Jacobs bespeelt Christian Mullerorgel

Donderdag 6 juli Bart Jacobs
Programma:
Bach, Grote Orgelmis

Bart Jacobs (°1976) studeerde orgel, klavecimbel en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst met grootste onderscheidingen. Nadien volgde hij vele masterclasses om zich te verdiepen in de authentieke uitvoeringspraktijk.

Bij het behalen van zijn masterdiploma’s werd hij in 2000 benoemd tot organist van het Brusselse kathedraalkoor. Hiermee verwezenlijkte hij tal van opnames met Vlaamse muziek voor koor en orgel, waaronder ook het complete orgelwerk van August De Boeck en Lodewijk De Vocht.

Tussen 2006 en 2010 werd hij bekroond op 4 internationale orgelconcoursen:

  • In 2006 behaalde hij de 4de prijs op de internationale Orgelwedstrijd Musica Antiqua in Brugge en de begeerde ‘Prijs van de luisteraar’.
  • In 2008 werd hij finalist van het Max Reger-orgelconcours te Leeuwarden.
  • In 2009 werd hij uitgeroepen tot winnaar van het Schnitger-concours Alkmaar als eerste Belg ooit, omwille van zijn “veelzijdigheid in interpretatie en grote muzikale persoonlijkheid”.
  • In 2010 werd hij 3de laureaat tijdens het internationale Sweelinck-concours Amsterdam.

In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. Sinds 2013 is hij ook organist in de O. L. V. kerk van Bornem.

Bart Jacobs is organist van het ensemble Vox Luminis en het barokorkest Les Muffatti. Met dit orkest trad hij regelmatig op als solist in een programma met eigen reconstructies van orgelconcerti van J. S. Bach en orgelconcerti van C. Ph. E. Bach. ​

Als basso continuo speler is hij een gevestigde waarde en concerteerde in heel Europa met verscheidene gerenommeerde ensembles zoals Les Muffatti, Currende, Vox Luminis, BachPlus, Apotheosis, Les Buffardins, Psallentes, Hathor consort, Collegium Ad Mosam, Vlaams Radiokoor, Flanders Recorder Quartet, … ​

Zijn recente solo CD’s met orgelwerken van ‘Bachs beste leerlingen’ en ‘Vroege orgelwerken en sinfonia’s van J. S. Bach’ werden lovend onthaald in binnen- en buitland en ontvingen beiden een “Coup de coeur” op France Musique. ​

In september 2016 verleende hij zijn medewerking aan opnames voor All of Bach met orgelwerken van J. S. Bach opgenomen op het Müller-orgel in de Bavo-kerk in Haarlem, te zien op www.allofbach.com. In 2017 verscheinen er eveneens klavecimbelopnames.

Hij is medestichter van de Vlaamse Klavecimbel Vereniging (2006) die door tal van activiteiten, workshops en studiedagen de interesse voor klavecimbel in Vlaanderen wil vergroten.

Als docent orgel en klavecimbel is hij werkzaam in de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem. Sinds 2013 is hij gastprofessor voor klavecimbel en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven.

www.bartjacobs.eu


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 06/07/2017
16:00 - 17:00

Locatie
Grote of St.-Bavokerk

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel