Carillon- of beiaardconcert door Frank Steijns

Beiaardconcert door Frank Steijns.

Frank SteijnsFrank Steijns studeerde viool, muziektheorie en orkestdirectie aan het Lemmensinstituut in Leuven waar hij in 1994 cum laude zijn laureaatsdiploma behaalde. Daarnaast volgde hij de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, waar hij in 1991 summa cum laude het einddiploma behaalde. Hij is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert. Daarnaast speelt hij viool in het Johann Strauss Orkest van Andre Rieu. Met Andre Rieu componeerde hij een tiental werken die alle op cd zijn uitgebracht.

Als beiaardier en violist maakte hij concertreizen naar alle grote steden in Europa, Amerika, Zuid-Amerika, Mexico, Australië, China en Japan.

Naast de klassieke concertpraktijk tracht Frank Steijns door verschillende initiatieven het instrument uit de letterlijk en figuurlijk grote hoogte ‘bij aard’ te brengen, d.w.z. onder de mensen. Het carillon was immers in vroeger eeuwen het volksinstrument bij uitstek, waarop mensen de nieuwste ‘hits’ van dat moment konden horen, de melodieën meefluiten, of erop dansen. Mede door zijn aanhoudende initiatieven om met name populaire muziek op carillon te spelen -tot gothic en hardrock zoals Within Temptation en Metallica- en concerten in samenspel met orkestband, synthesizers en andere instrumenten weet hij publiek, en met name de jeugd, bij de beiaard te betrekken.

Frank Steijns is ook een voorvechter van hedendaagse muziek.Hij speelde premieres van verschillende composities die speciaal voor hem geschreven zijn. Daarbij hebben spectaculaire voorstellingen zijn voorkeur, omdat ze een groot publiek bekend maken met hedendaagse carillonmuziek. Zo speelde hij in verschillende Europese steden de carillonpartij in “For whom the bell tolls” van de Spaanse componist Llorenç Barber, een compositie voor carillon en 250 luidklokken.

Website Frank Steijns: franksteijns.com/

Voor meer informatie over het carillon, klik hier.

Voor een video over het carillon, klik hier.


Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 23/08/2016
19:15

Locatie
Grote of St.-Bavokerk (ingang Grote Markt)

Categorieën


Print dit artikel Print dit artikel