Maandelijks archief: juni 2015

Het eerste koororgelconcert van 2015

Op zondag 28 juni bespeelden Dick Koomans en Yu Nagayama het koororgel van de Grote of St.-Bavokerk.

IMG_5002''Voorafgaande aan het concert hield Gerrit Bosch een kort interview en gaf Dick Koomans een toelichting.

 

Het muzikale echtpaar trakteerde het publiek op sprankelend spel in een heel gevarieerd programma.

Beurtelings bespeelden zij het licht ontvlambare klavier van dit kleine orgel maar er stonden ook werken voor quatre-mains op het programma, zoals dansen van Bach uit diens Ouverture nr 1 en het trio in D opus 38 van Haydn. Heel subtiel en muzikaal vertolkt.

IMG_5014'Het concert werd besloten met twee delen uit Mozarts Eine kleine Nachtmuziek. Vertederend mooi uitgevoerde Music for the Millions!

Circa 150 mensen waren speciaal voor dit concert naar de Bavo gekomen maar ook toevallig binnenlopende bezoekers wentelden zich in de lieflijke klanken van dit charmante orgel.

Na afloop verzuchtte een bezoeker “het was een cadeautje, dit concert”. En dat was het!

 

Op 19 juli is het volgende koororgelconcert gepland. Dan bespeelt Bernard Winsemius eerst het carillon en daarna het koororgel. Aanvang 14.30 uur.

De serie koororgelconcerten wordt georganiseerd en financieel mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk.

Een lidmaatschap van de Vrienden kost slechts € 14,00 per jaar. Als u ook Vriend wilt worden, klik dan hier.

Print dit artikel Print dit artikel

Zomeravondmuziek in de Grote Kerk

Van 31 mei t/m 27 september iedere zondagavond Vespermuziek.

De concerten op het koororgel worden mogelijk gemaakt door de Vrienden:

P1010704 (1)Zondag 28 juni 14:30 uur
Dick Koomans & Yu Nagayama, orgel 4-handig

Zondag 19 juli 14:30 uur
Bernard Winsemius, orgel en beiaard

Zondag 30 augustus 14:30 uur
Laurens de Man, orgel

Vrijdag 25 september 20:00 uur (vriendenavond)
Jos van der Kooy, orgel

Zondag 27 september 14:30 uur
Kamerkoor Cantate Venlo o.l.v. Dion Rutten
Anton Pauw, orgel


Klik hieronder voor het programma:


 

Print dit artikel Print dit artikel

Marinus Fuit exposeert in de Grote Kerk

P1050633
Marinus Fuit exposeert in de Grote Kerk

Vanaf 2 juni tot en met 18 juli a.s. is in de Grote of St.-Bavokerk werk van de Haarlemse kunstenaar Marinus Fuit te bezichtigen. In 2014 is hij 80 jaar geworden, reden om dit jaar op een aantal plaatsen zijn werk onder de aandacht te brengen. Naast de expositie in de Grote of St.-Bavokerk, is er ook werk van hem te zien in het ABC (architectuurcentrum) en bij Galerie 37PK op het Groot Heiligland. Veel aandacht dus voor deze schilder, en terecht!

zicht_op_haarlem_2001Het belangrijkste werk in de expositie in de kerk is een monumentaal schilderij met als titel ‘Zicht op Haarlem’ waar uiteraard de Grote of St.- Bavokerk op te zien is. Het indrukwekkende schilderij werd door Fuit in 2001 geschilderd en is kort daarop aangekocht door de Provincie Noord-Holland. Gedurende de expositie zal het een plaats krijgen achter het Hoogkoor van de kerk.

Fuit achter de werktafelMarinus Fuit neemt een uitzonderlijke plaats in in de Nederlandse beeldende kunst. Zijn beeldtaal wordt gekenmerkt door een strak uitgewerkte leegte die wordt weergegeven door middel van een helder kleurgebruik en een duidelijke lijnvoering. Zijn composities wekken de suggestie van een onbegrensde ruimte. Marinus Fuit houdt zich bezig met de (on)betrouwbaarheid van de zichtbare wereld.

Print dit artikel Print dit artikel