Maandelijks archief: september 2014

Amerikaan Wesley Parker Ramsay wint Sweelinckorgelconcours

De Amerikaan Wesley Parker Ramsay heeft vrijdagavond 26 september in Haarlem het vijfde Internationaal Sweelinckorgelconcours op zijn naam geschreven.

Wesley Parker Ramsay, Anton Pauw, Cristina García Banégas en juryvoorzitter Piet Kee.
Wesley Parker Ramsay, Anton Pauw, Cristina García Banégas en juryvoorzitter Piet Kee.

Sint_bavo_haarlem_orgel_front_1010116Tweede werd Adriaan Hoek. De derde prijs ging naar Gerwin Hoekstra. Voor het eerst werd het Sweelinckorgelconcours afgesloten in de Haarlemse Grote of St.-Bavokerk. De eerste ronde was woensdag traditiegetrouw in de Oude Kerk in Amsterdam, waar het transeptorgel van Jürgen Ahrend werd bespeeld.

Uit de 33 organisten die een opname van hun spel instuurden, had een internationale jury acht deelnemers uit vier landen geselecteerd. Uit Nederland deden mee: Adriaan Hoek, Gerwin Hoekstra, Jochem Schuurman en Peter van der Zwaag. De andere vier deelnemers kwamen uit Italië, Japan en de Verenigde Staten.

In de tweede en afsluitende ronde in de Haarlemse Grote of St.-Bavokerk moesten de acht deelnemers op het Müllerorgel een programma spelen met één of twee werken uit de Noord-Duitse barok en één werk van Johann Sebastian Bach.

De achtkoppige jury bestond uit Cristina Garcìa Banegas (Montevideo), James David Christie (Boston) en de Nederlanders Pieter van Dijk, Matteo Imbruno, Piet Kee, Ton Koopman, Anton Pauw en Theo Visser.

Jury en deelnemers tijdens de prijsuitreiking.
Jury en deelnemers tijdens de prijsuitreiking.

In de afgelopen vier edities (in 2005, 2007, 2010 en 2012) is de eerste prijs slechts één keer uitgedeeld. Dat was in 2012, toen Eri Takeguchi uit Japan het concours won. De andere keren werd het gewenste spelniveau volgens de jury niet bereikt. De eerste, tweede en derde prijs bestaan uit een geldbedrag van respectievelijk € 3.000, € 2.000 en € 1.000.

Bron: Reformatorisch Dagblad.
Foto’s: Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk

Print dit artikel Print dit artikel

Primeur: Finale van het Internationaal Orgelconcours J.P. Sweelinck in Haarlem

De eerste ronde van het Internationaal Sweelinck Concours vindt/vond plaats op 24 september 2014 van 18:00-22:00 uur in de Oude Kerk te Amsterdam, toegang: € 10,–

Internationaal orgelconcours op top-niveau.

Acht finalisten bespelen het Müllerorgel, drie juryleden concerteren op het koororgel.

Dit jaar vindt voor de vijfde keer het Internationaal Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck plaats. Naast de Oude Kerk is dit jaar ook de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem betrokken bij het concours. De finalisten geven eerst op woensdag 24 september een orgelconcert in de Oude Kerk. Elke deelnemer neemt plaats achter het Ahrend-orgel van de Oude Kerk en speelt een muziekstuk van maximaal twintig minuten. Deze avond wordt tevens het Transeptorgel van de Oude Kerk opnieuw in gebruik genomen.

Op vrijdag 26 september laten de finalisten hun spel opnieuw horen in de Grote of St.-Bavokerk in Haarlem. Na het orgelconcert van de acht finalisten, en een gezongen completenviering van Ensemble Claudin Patoulet, vindt prijsuitreiking van het concours plaats.

De jury van het concours bestaat dit jaar uit Cristina Garcìa Banegas, James David Christie, Pieter van Dijk, Matteo Imbruno, Piet Kee, Ton Koopman, Anton Pauw en Theo Visser. De eerste prijs is in de afgelopen vier edities van het concours slechts één keer uitgedeeld, omdat het gewenste spelniveau volgens de jury niet werd bereikt. De lat ligt dit jaar dus weer erg hoog voor de deelnemers.

Vrijdag 26 september 2014

16:00-20:00 uur  
Acht deelnemers spelen ieder een programma van ca. 20 minuten (Bach & Noordduitse Barok) op het Müllerorgel.

ca. 20:15 uur
Completenviering met muziek van J. P. Sweelinck door Ensemble Claudin Patoulet

ca. 21:00 uur
Prijsuitreiking

ca. 21:15 uur
Kort concert op het koororgel door drie juryleden:
Cristina García Barnegas (Uruguay); James David Christie (VS), Ton Koopman.

NB Tijden bij benadering!
Ook een eerdere aanvang van de optredens van Ensemble Patoulet en juryleden is mogelijk.

Zie ook: www.organcompetitionsweelinck.nl

5e Internationaal Orgelconcours JP Sweelinck

 

Print dit artikel Print dit artikel