Maandelijks archief: april 2014

Joop Boelsma koninklijk onderscheiden

Op 25 april 2014 werd Joop Boelsma, secretaris van onze vereniging, koninklijk onderscheiden. Burgemeester Bernt Schneiders speldde hem in de Gravenzaal van het stadhuis van Haarlem de versierselen op die horen bij de Orde van Oranje-Nassau.

IMG_3376'

In zijn toespraak memoreerde de burgemeester onder meer het vrijwilligerswerk dat Joop (heeft) verricht bij de succesvolle herintroductie van het Jopenbier, zijn vrijwilligerswerkzaamheden op muzikaal gebied en Joop’s langdurige staat van dienst bij de Vrienden van de Grote Kerk.

Namens het bestuur van de Vrienden feliciteer ik Joop met deze onderscheiding en realiseer me dat hij zich steeds ondersteund heeft geweten door zijn echtgenote Els.

Jean Laurey – voorzitter.

Print dit artikel Print dit artikel

Nieuwe melodieën op het carillon

_MG_4611Vanaf donderdag 24 april 2014 zijn er nieuwe automatische melodieën te horen vanaf de toren van Grote of St.-Bavokerk.

Stadsbeiaardier Rien Donkersloot arrangeerde voor de speeltrommel een gevarieerd programma.

 

  • Op het hele uur klinkt een menuet van Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788). Deze belangrijkste zoon van Johann Sebastian Bach is dit jaar 300 jaar geleden geboren.
  • Op het eerste kwartier klinkt een thema uit de opera “Le prophète” van de componist Giacomo Meyerbeer (1791-1864); hij overleed dit jaar 150 jaar geleden. Zijn muziek wordt nu nog maar zelden uitgevoerd; Franz Liszt gebruikte dit thema voor zijn grootse Phantasie und Fuge voor orgel.
  • Op het halve uur klinkt het “Kenaulied” (Tekst: Annechien Koerselman, Muziek: Barbara Okma en Willem Rosehoudt); het lied is speciaal gecomponeerd voor de opera “Kenau” en werd eerder al als Scratch uitgevoerd. Nu is het lied dus ook vanaf de Bavotoren te horen op elk half uur.
  • Op het kwartier voor het hele uur klinkt (op verzoek van violiste Suzanne Groot) het eerste deel uit de “Kinderszenen” van Robert Schumann (1810-1856).

Iedere maandag (12.00u-13.00u) en vrijdag (12.30u -13.00u) wordt het carillon van de Bavo live bespeeld door stadsbeiaardier Rien Donkersloot.

Zie ook het artikel van 17 oktober 2013 over het versteken van de speeltrommel.

Print dit artikel Print dit artikel

Algemene ledenvergadering

Op woensdag 23 april 2014 vond de algemene ledenvergadering van de vereniging plaats. De Vereniging poogt haar jaarlijkse algemene ledenvergadering te houden in een bijzonder gebouw in Haarlem. Deze keer mochten we te gast zijn in de prachtig gerestaureerde plebanie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo van architect Joseph Cuypers aan de Leidsevaart in Haarlem.

Kathedraal_St._Bavo,_Leidsevaart,_Haarlem

Tijdens de vergadering werd onder meer decharge van het bestuur verleend, afscheid genomen van vier bestuursleden en werden drie nieuwe bestuursleden benoemd.

Na de vergadering gaf gastheer Stephan van Rijt een enthousiaste rondleiding door de imposante, nog in restauratie zijnde kathedraal en werden de leden verrast met een kort concert door Ton van Eck op het Willibrordusorgel.

Een geslaagde bijeenkomst, met dank aan onze gastheer voor de goede ontvangst en het omlijstende programma.

Print dit artikel Print dit artikel